Κυριακή, 09 Ιανουαρίου 2022

Α. Επιτρέπεται η χορήγηση του COVID-19 εμβολίου στις έγκυες γυναίκες; Ναι ή Oχι;

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα των κατωτέρω επιστημονικών φορέων:

  • Αμερικανικό Κολλέγιο Μαιευτήρων και Γυναικολόγων (ACOG)
  • Kέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών της Αμερικής (CDC)
  • Αμερικανική Εταιρεία Εμβρυομητρικής Ιατρικής (ASFM).

To εμβόλιο για την προστασία από COVID-19 λοίμωξη μπορεί να χορηγηθεί στις έγκυες γυναίκες και σε θηλάζουσες μητέρες, αν οι μητέρες επιθυμούν να εμβολιαστούν.

Β. Είναι το COVID-19 εμβόλιο ασφαλές να χορηγηθεί κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

H ειλικρινής απάντηση είναι ότι, επί του παρόντος, δεν υπάρχουν επιστημονικά δεδομένα να μας δείξουν ότι η χορήγηση του εμβολίου COVID-19 σε έγκυο γυναίκα ή θηλάζουσα μητέρα είναι ασφαλής για την μητέρα και το έμβρυο/νεογνό.

Αυτό συμβαίνει διότι οι αρχικές μελέτες για την ασφάλεια και αποτελεσματικότητα του COVID-19 εμβολίου δεν περιελάμβαναν κυοφορούσες γυναίκες.

Γ. Πώς δικαιολογείται η πρόταση για τη χορήγηση του COVID-19 εμβολίου στις εγκύους;

Οι επιστημονικοί φορείς, βάση του τρόπου δράσεως του mRNA εμβολίου, υποθέτουν ότι δεν θα υπάρξουν σοβαρές βλαπτικές συνέπειες στη μητέρα ή το έμβρυο. Σύμφωνα με όσα γνωρίζουμε από τη βιοχημεία, τη βιολογία και την ανoσοβιολογία αυτή η θέση είναι θεωρητικά σωστή.

Πρέπει να σημειωθεί όμως ότι η πρόταση των επιστημονικών φορέων για τη χορήγηση του εμβολίου COVID-19 στις έγκυες γυναίκες ισχύει μόνο για τα εμβόλια που είναι κατασκευασμένα με την καινούργια τεχνική του mRNA. Αυτά τα εμβόλια δεν περιέχουν τον ιό ούτε σε αδρανοποιημένη ούτε σε εξασθενημένη μορφή, όπως γίνεται με άλλα εμβόλια.

Δ. Τι παρενέργειες είναι πιθανόν να εμφανιστούν μετά τη χορήγηση του COVID-19 εμβολίου σε έγκυο γυναίκα ή θηλάζουσα μητέρα;

Οι παρενέργειες είναι ίδιες με αυτές που μπορεί να εμφανισθούν σε κάθε εμβολιαζόμενο άτομο. Ερυθρότητα στην περιοχή της ένεσης, πυρετός, πονοκέφαλος, αδυναμία, κόπωση, μυαλγίες και αρθραλγίες.

Ε. Ποιά είναι η συμβουλή μου στις έγκυες γυναίκες;

Εάν η έγκυος γυναίκα δεν είναι επαγγελματίας υγείας ή εάν δεν εκτίθεται σε περιβάλλον υψηλού κινδύνου για μετάδοση COVID-19 λοίμωξης, η συμβουλή μου είναι να μην κάνει το εμβόλιο.

Φυσικά δεν συζητείται η αναγκαιότητα για την εφαρμογή όλων των συνηθισμένων μέσων προστασίας όπως μάσκες, αποστάσεις, υγιεινή χεριών και αποφυγή συνωστισμού.

Εάν όμως η έγκυος γυναίκα είναι εκτεθιμένη σε περιβάλλον με υψηλό ιικό φορτίο για COVID-19 και δεν είναι εφικτή η απομάκρυνσή της από το περιβάλλον αυτό, τότε ένα από τα εμβόλια που έχουν την mRNA τεχνολογία μπορεί να χορηγηθεί μετά από συζήτηση με τον Μαιευτήρα της.