Τρίτη, 05 Απριλίου 2022

Τι είναι η κύστη της ωοθήκης;

Η κύστη της ωοθήκης είναι ένας σάκκος, γεμάτος με υγρό που αναπτύσσεται στην ωοθήκη.

Τι είναι οι ωοθήκες και τι κάνουν;

Οι ωοθήκες είναι τα έσω γεννητικά όργανα των γυναικών.Βρίσκονται στο κάτω μέρος της κοιλιάς (πύελος) δίπλα στις σάλπιγγες και τη μήτρα. Κάθε γυναίκα έχει 2 ωοθήκες, μία σε κάθε πλευρά της μήτρας.

Οι ωοθήκες έχουν 3 κύριες και πολύ σημαντικές λειτουργίες:

1.  Είναι υπεύθυνες για την έμμηνο ρύση (περίοδο) της γυναίκας κάθε 28-30 ημέρες.

2.  Παράγουν ένα ωάριο κάθε μήνα.Το ωάριο απελευθερώνεται στο μέσο του κύκλου (περίπου 14 η   ημέρα) και η διαδικασία αυτή είναι γνωστή ως ωορρηξία.
3.  Παράγουν τα οιστρογόνα, που είναι ορμόνες με εξαιρετικά σημαντικό ρόλο στη γονιμότητα και στη λειτουργία του σώματος της γυναίκας.

Τι συμπτώματα προκαλεί η κύστη ωοθήκης;

Πολλές φορές τίποτα.Αλλες φορές όμως,ανάλογα με το μέγεθος της κύστης,την τοποθεσία της και την φύση της, μπορούν να εμφανιστούν τα ακόλουθα συμπτώματα:

  • ·Πόνος στην πύελο(κάτω μέρος της κοιλιάς).
  • Πόνος σε όλη την κοιλιακή χώρα.
  • Αίσθηση «φουσκώματος» του εντέρου ή της κοιλιάς.
  • Ανωμαλίες ή πόνος στην περίοδο.
  • Πόνος κατά τη σεξουαλική επαφή.
  • Δυσκολία στην ούρηση ή την αφόδευση.
  • Δυσκολία στη σύλληψη.

Ποιές είναι οι επιπλοκές της κύστεως της ωοθήκης;

Κάθε κύστη ωοθήκης και ιδίως αν είναι μεγάλη, άνω των 5-6 εκατοστών, μπορεί να εμφανίσει  τις  ακόλουθες επιπλοκές:

1.Ρήξη κύστης (σπάσιμο του τοιχώματος).
Το υγρό από την κύστη διαφεύγει και ερεθίζει  την πύελο και την κοιλιά.

2. Αιμορραγία.
Μικρά ή σχετικά μεγαλύτερα αγγεία του τοιχώματος της κύστης σπάνε και  αιμορραγούν είτε προς την κοιλότητα της κύστης ή προς τα έξω.

3. Συστροφή της ωοθήκης.
Σε αυτή την περίπτωση η ωοθήκη,λόγω της κύστης,περιστρέφεται γύρω από τον αγγειακό μίσχο της. Αν δεν γίνει επέμβαση εγκαίρως,η ωοθήκη μπορεί να νεκρωθεί.

4. Φλεγμονή της κύστης.

Το τοίχωμα και το εσωτερικό της κύστης μολύνονται από μικρόβια. Αν δεν γίνει άμεση θεραπεία ,η γυναίκα κινδυνεύει από περιτονίτιδα και σηψαιμία.

Πότε πρέπει να ζητηθεί ιατρική βοήθεια;

Αν υπάρχουν τα συμπτώματα που αναφέρθησαν ανωτέρω καλό θα είναι να γίνει επίσκεψη σε γυναικολόγο.

Επίσης αν εμφανιστούν ένα από τα κατωτέρω συμπτώματα, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να έχει  δημιουργηθεί κάποια από τις επιπλοκές της κύστης.Στην περίπτωση αυτή,επείγουσα, επίσκεψη σε γυναικολόγο ή νοσοκομείο είναι απολύτως απαραίτητη διότι μπορεί να κινδυνεύσει σοβαρά η υγεία της γυναίκας:

1. Οξύ άλγος στην πύελο ή στην κοιλιά με ή χωρίς εμετό ή ναυτία.
2. Πυρετός που συνοδεύεται από  πόνο στην πύελο ή χαμηλά στην κοιλιά.
3. Πόνος στην κοιλιά ή /και σημεία εσωτερικής αιμορραγίας (ταχυκαρδία,δυσκολία στην αναπνοή, κρύα άκρα, αδυναμία, αίσθηση «σβησίματος».

Τι είδους κύστεις εμφανίζονται στις ωοθήκες;

Οι πιο συνηθισμένες κύστεις των ωοθηκών είναι:

Λειτουργικές κύστεις.Εμφανίζονται κατά τη διάρκεια του εμμηνορρυσιακού κύκλου, συνήθως υποχωρούν αυτομάτως και  δεν δημιουργούν συμπτώματα.

Νεοπλασματικές κύστεις.Οφείλονται σε συνεχή πολλαπλασιασμό μερικών κυττάρων της ωοθήκης και μπορεί να είναι καλοήθεις,κακοήθεις ή οριακής κακοήθειας κύστεις.

Ενδομητριωτικές (Σοκολατοειδείς) κύστεις.Οφείλονται σε ενδομητρίωση των ωοθηκών και συνήθως συνοδεύονται με υπογονιμότητα και ενδομήτριωση σε άλλα μέρη της πυέλου.

Δερμοειδείς κύστεις (Ωριμα κυστικά τερατώματα).Προέρχονται από υπολείμματα εμβρυικών κυττάρων στις ωοθήκες. Μπορεί να περιέχουν δόντια, τρίχες, κόκκαλα, θυρεοειδικό  και άλλους ιστούς.

Πρέπει να τονιστεί ότι οι περισσότερες κύστεις των ωοθηκών είναι καλοήθεις.

Πως γίνεται η  διάγνωση της  ωοθηκικής κύστης;

Η διάγνωση της κύστης βασίζεται στο ιστορικό της ασθενούς,στη γυναικολογική εξέταση,όπου είναι εφικτή και τον υπέρηχο,κοιλιακό ή κολπικό.

Σε ορισμένες περιπτώσεις,χρειάζεται να γίνει και μαγνητική τομογραφία και εξετάσεις αίματος για δείκτες κακοήθειας.

Ποιά είναι η θεραπεία γιά την κύστη της ωοθήκης;

H κατάλληλη θεραπεία γιά την κύστη εξαρτάται απο πολλλούς παράγοντες.Μεταξύ των παραγόντων είναι το είδος της κύστης,το μέγεθος της κύστης,η ηλικία της ασθενούς, η ύπαρξη (η μή) συμπτωμάτων και η επιθυμία γιά μελλοντική τεκνοποίηση.

Οι λειτουργικές κύστεις με μέγεθος 4-6 cm,στα νέα άτομα,υποχωρούν(κατα 80%-90%) με την λήψη του αντισυλληπτικού χαπιού.Το χάπι διακόπτει την λειτουργία των ωοθηκών και η κύστη απορροφάται.

Αν η λειτουργική κύστη  δεν φαίνεται να μικραίνει  μετά απο 2-3 κύκλους θεραπείας με το χάπι,τότε θα χρειασθεί χειρουργική επέμβαση.

Οι νεοπλασματικές, οι ενδομητριωτικές και οι δερμοειδείς κύστεις των ωοθηκών χρήζουν χειρουργικής θεραπείας.